Meme Sağlığında Kontrolü Elinizde Tutun

 Meme Sağlığında Kontrolü Elinizde Tutun
  • Gözle inceleme nasıl gerçekleşiyor?

Gözle incelemenin, ayna karşısında yapılması gerekiyor. Gözle incelemede memenin kendisi ve meme başları, koltuk altları ve meme altı bölgeler muayene ediliyor.

Her iki kolunuz serbestçe yanlarda, omuzlar dik olacak şekilde ayna karşısına geçin. Önden ve her iki yana dönerek memelerin büyüklüğüne, simetrisine, derinin rengine, şekline, meme başlarına, meme altı bölgelere, koltuk altlarına bakın; iki meme aynı büyüklükte olmayabilir. Bu normal bir bulgudur. Aynı gözlemi kollarınızı yukarı kaldırdıktan sonra veya her iki kolunuz başınızın arkasındayken tekrarlayın. Bu sırada memeler, meme başları ve koltuk altı bölgelerine bakın. Koltuk altlarında kabarıklık olup olmadığına dikkat edin. Ellerinizi belinize, leğen kemiklerinin üzerine kuvvetle bastırın. Omuzlarınızı hafifçe çıkararak öne doğru eğilin. Önden ve her iki yandan memelerinize bakın. Deride çekinti, çökme olup olmadığına dikkat edin.
Meme derisinde çekinti, deride portakal kabuğu görünümü, kızarıklık, memelerden birinde asimetrik büyüme; meme başlarında çökme ve kabuklanmış lezyonlar olup olmadığına dikkat edin. Herhangi bir farklı bulguda doktorunuzla bağlantı kurun. Meme başlarında tekrarlayan, inatçı, deri değişiklikleriyle birlikte olan yanma ve acımalar, kanserin çok erken habercisi (Paget hastalığı) olabilir.

  • Kontrol için doktora ne sıklıkta gitmeliyiz?

Gelişmiş ülkelerde kadınlara; 20-40 yaş arası 3 yılda bir defa klinik muayene öneriliyor. Ancak ülkemizde meme kanseri daha genç yaşta daha sık görüldüğünden biz kadınlarımıza 40 yaşından sonra yılda bir defa, genel cerrahi uzmanına, aile hekimine veya kadın doğum uzmanına muayene olmalarını tavsiye ediyoruz.

  • Meme kanserine yakalanma olasılığını artıran risk faktörleri nelerdir?

Meme kanserine yakalanma olasılığını artıran pek çok risk faktörü var. Bu faktörleri; yaş, daha önce meme kanseri geçirilmiş olması, ailesinde daha önce meme kanseri geçiren bireylerin varlığı, daha önce memeden biyopsi geçirilmiş olması, ilk doğum yaşı, ilk çocuğu 30’lu yaşlardan sonra doğurmuş olmak olarak sıralayabiliriz. Ayrıca östrojen hormonu tedavisi görmek, alkol ve sigara kullanımı, uzun süre doğum kontrol hapı ve menopoz hormonları kullanılmış olması ve son olarak da çok yağlı besinler tüketmek, şişmanlık meme kanseri riskini artıran etmenler arasında yer alıyor.

  • Kaygı ve stres artışı kanseri tetikleyebilir mi?

Yapılan çalışmalar majör depresyon ve aşırı stresin bağışıklık sistemini baskılayarak kanser riskini artırdığını gösteriyor.

Ailesinde meme kanseri tanısı konmuş birey olanlar risk altında mı?
Akrabalarında meme ve yumurtalık kanseri olan kadınlarda meme ve yumurtalık kanseri riski artıyor. Özellikle birinci derece akrabasına meme kanseri veya yumurtalık kanseri tanısı konulmuş olan bir kadında meme kanserine yakalanma riskinin ciddi olarak arttığını söyleyebiliriz. İkinci derece akrabalarda meme kanseri olması da riski artırmakla birlikte, risk daha düşük bir düzeydedir. Yakın akrabaların meme kanseri tanı yaşından 10 yıl önce düzenli olarak ultrasonografi ve dijital mamografi çektirmeye başlamak oldukça önemli. Memede kitle, meme başı kanlı akıntısı, deride veya meme başında çekilme gibi belirtiler ortaya çıktığı takdirde, doktora başvurulması gerekiyor.

Yorum Yap