Zihnimiz, yaşadığımız olayları, okuduğumuz, dinlediğimiz, gitmesek de internette ya da kitaplarda gördüğümüz her şeyi içine alan devasa bir evrendir. Bazen bazı şeyleri farklı hatırlarız ve bunun doğru olduğuna kendimizi inandırırız. Tersi durumları yanlış buluruz. Zihnimiz bazen bizi yanıltır ve doğru bildiğimiz şeylerin zamanla yanlış olduğunu gösterebilir. Zihnimizde yer edinmiş konuları düşünmedikçe bilginin doğruluğunu unutup kendi zihnimizde eklemeler yapabilir ve bunu doğru bilgi olarak zihnimize geri atarız.
Mandela Etkisi Nedir?
İnternette dolaşan yalan haberler, kulaktan dolma bilgiler zihnimize yanlış olan bilgiyi doğruymuş gibi yansıtır. Bu yüzden de doğru bildiğimizi düşündüğümüz şeyleri bir zaman sonra bir anda karşımıza çıkmış olarak bulduğumuzda ”Ne alaka, bu böyle değildi” diye düşünebiliriz. Dünya genelinde büyük bir grubun da var olan bir bilgiyi yanlış hatırlıyor olmasına ise ”Mandela Etkisi” denir.
Mandela Etkisi aslında insanların bilgiyi yanlış aktarmasından dolayı olan bir durum olarak söyleyebiliriz. Karşımıza bir bilgi çıktığında ilk çıkan haberi doğru olarak kabul edersek bu bilgiyi zihnimizin bir köşesine atarız. Haberin tersini söyleyen bir durum görmediysek zihnimiz bu bilgiyi bize hatırlatmaz. Ta ki tekrardan karşımıza çıkana kadar. Asılsız haberler yüzünden doğru olarak algıladığımız bir bilginin yıllar sonra gerçek haberini gördüğümüzde ”Nası olur ya ” diye düşünme nedenimiz de bundan kaynaklıdır.
Mandela Etkisi Nasıl Ortaya Çıktı?
Mandela Etkisinin doğuşu, Nelson Mandela‘nın hayatını kaybetmesiyle başladı. Nelson Mandela 2013 yılında hayatını kaybettiğinde üzülen bir kesim olduğu gibi ”Mandela zaten hayatını kaybetmemiş miydi” diye düşünen bir kesim de oldu. Bunun nedeni insanların Mandela’nın 1980’lerde hapishanede öldüğünü hatırlamalarıydı. Bu bilgi yanlış olsa bile böyle düşünen insan sayısı fazlaydı. Bu olaydan sonra ”Mandela Kavramı” ortaya çıkmış oldu.
Mandela Etkisinin Örnekleri
Bu olay sonrasında zamanla anlaşıldı ki insanların doğru olarak hatırladığı ama yanlış bildiği bir kaç örnek daha ortaya çıktı. Hadi bu örneklere beraber göz atalım.
Pikachu’un Kuyruğu

Pikachu‘yu hatırlayan çoğu insan kuyruğunun ucunun siyah olduğunu hatırlıyordu. Fakat aslında kuyruğunun ucu siyah değildi ve hiçbir zaman da olmadı.
Looney Tunes

Hepimizin bir zamanlar severek izlediği Looney Tunes’u, Looney Toons olarak hatırlayan büyük bir kesim var fakat doğrusu ”Looney Tunes” şeklinde.
Mickey Mouse

Belki de hepimizin ortak hatırladığı şeylerden biri Mickey Mouse‘un papyon askısı oluşuydu. Ama aslında öyle bir askı yok 🙂
Monopoly’deki Dayı

İnsanlar Monopoly adlı oyundaki kişinin gözünde bir mercek olduğunu hatırladıklarını söylemişlerdi. Ama aslında bir mercek yok.
Luke, I am your father

Star Wars’da hepimizin aklında kalan ”Luke, I am your father” cümlesi aslında ”Not, I am your father” şeklinde.
Temel’in Dövmeleri

Aslında Temel’in bir değil iki dövmesi var. İnsanlar onun tek bir kolunda dövmesi olduğunu hatırlıyorlar.

Ve evet, hepimizin bildiği La Vache gui rit peynirindeki boğanın burnunda bir hızma yok. İnsanlar onun burnunda bir hızması olduğunu hatırladıklarını söylüyorlar.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli