Dünya var oldu olayı birçok olay geldi geçti. Kimisi bütün insanlığı ilgilendirirken kimisi de belli bir kıtayı, kitleyi belki de sadece bir insanı kapsadı. Fakat öyle olaylar vardı ki, bütün insanlığı etkilemekle kalmamış, insanlığın tarihinin yönünü değiştirmiştir. Sizler için bu yazımızda mevcut hava koşulları yüzünden dünya tarihinin değiştiği 10 adet olayı listeledik.
Challenger Uzay Mekiği Kazası

28 Ocak 1986 tarihinde Cape Canerval, Florida‘dan fırlatılmış olan Challanger Uzak Mekiği kalkışından yaklaşık olarak 73 saniye sonra 15km yüksekliğe ulaştıktan sonra infilak etti. Ne yazık ki bu kazada 5’i NASA astronotu olmak üzere 7 adet araştırma uzmanı yaşamını yitirdi.

20 Ocak 1986 günü hava oldukça soğuktu. Birçok mühendis bu hava şartlarının uçuşu olumsuz etkileyeceğini, ekipmanların da çalışma için uygun olmadığını söylese de NASA bu fırlatma için kararlıydı.
Patlamanın nedeni ise soğuk nedeniyle vidaların ve civataların gevşemesi, metallerin de genleşmesinden kaynaklı olduğu söylendi.
Amerikalı insanların yaklaşık olarak %17’si bu patlamayı canlı olarak izledi.
Donora Pusu

Donora Pusu, The New York Times‘ın tabiriyle “Amerika tarihinin gelmiş geçmiş en feci hava kirliliği felaketidir”. Donora Pusu, 1948 yılında oluşmuş, sıcaklık terslemesi sonucunda ortaya çıkan bir pustur.
Bölgede bulunan çinko işlem merkezinden çıkan Hidrojen Florür ve Kükürt Dioksit‘in sis ile birleşmesi sonucu ortaya çıkan aşırı güçlü bir zehir oluşmuştur. Oluşan pus duvarı Pensilvanya‘yı 5 gün boyunca etkisi altında tutmuştur ve 20 kişiyi öldürüp 7000 küsür kişiyi de hasta etmiştir.
Kamikaze Tayfunları ve Kubilay Kan

13. yüzyılda Cengiz Han’ın torunu Kubilay Han, Japonyayı ele geçirmek üzere bir deniz donanması oluşturdu. Oluşturmuş olduğu donanmayı harekete geçiren Kubilay Han, bir zaman sonra 2 adet büyük tayfınla karşılaştılar. Bu iki tayfun daha sonradan “Kamizake Tayfunu” ve “Kutsal Rüzgar” olarak adlandırıldı.
Özellikle Shinto rahipleri olmak üzere Japonya’daki birçok rahip, 1274 ve 1281 yılında Japonya’yı kurtaran iki doğa olayının duaları sonucu gerçekleştiğine inanmaktaydılar.
Bu zamana kadar birçok bilim adamı ve tarihçi yüzyıllar boyunca Kamikaze Tayfunları’nın gerçekten var olup olmadıklarını araştırdılar. Birçoğu bu fırtanaların hikaye olduğuna inanmıştı. Fakat sonunda bilim adamları bu tayfunları oluşturabilecek fiziksel bir güçle karşılaştılar. Bu tayfınlaru Pasifik Okyanusu‘nda bulunan “El Nino Salınımları“nın oluşturmuş olduğuna inanıyorlardı.
İspanyol Armadası ve Kasırga

Kral Phillip‘in İngiltere‘yi işgal etme planları planladığı gibi gitmemişti. 1588’de İspanyol Armada‘sı 2 haftalık yoğun ve ağır bir şavaştan ötürü çok büyük bir darbe almıştı. İspanyol orduları geriye dönmeyi planlıyordu ki kendilerini İrlanda kıyılarına saplanmış bir halde buldular.
İrlanda kıyılarında oluşmuş olan mükemmel büyüklükteki bir kasırga yaklaşık olarak 24 tane gemiyi İrlanda kıyılarına saplamıştı. Bu kasırga tarihte genellikle “Protestan Fırtınası” olarak anılmıştır.
İngilizler ise bunun tekrar yapılanmaları için Tanrı tarafından gönderilen bir işaret olduğuna inanmışlardır. Tarihçiler bu kazayı deniz kuvvetlerindeki dönüm noktası olarak nitelendirmişlerdir.
Rusya’da Oluşan Dondurucu Soğuk Sayesinde Nazi Almanya’sının Gerilemesi

1941 yılının Eylül ayında Adolf Hitler yaklaşık olarak 2 milyon insan ile Rusya’ya girmeye karar vermiştir. Napolyon‘da aynı hatayı 1842 yılında Moskova‘ya girmeye çalışarak yapmıştır. -40 dereceye ulaşan soğuk hava ve açlık yaklaşık olarak 450.000 Napolyon askerinin ölümüne yol açmıştır.
Bulunmuş olduğu zamana korku salan Adolf Hitler‘in planları aşırı kararlıydı ve Rusya‘yı kış yakalasa da yenebileceğine emindi. Tabi ki Stalingrad‘da bozguna uğrayan Hitler, büyük bir kayıp ile ülkesine geri dönmek zorunda kaldı ve bu olay II. Dünya Savaşı‘nın dönüm noktalarından birisi oldu.
Maya Medeniyetinde Oluşan Kuraklık

Tarihçiler, Meksika ve Kuzey Amerika‘da bulunan Maya Medeniyeti‘nin kuralık ve ormanları yok etmelerinden dolayı tükendiklerini savunmaktadırlar.
Maya Medeniyeti‘nin yol yapımı ve şehirleşme çabalarıyla kestiği ağaçlar, birlikteliğinde çöllüğü ve kuraklığı getirmiş, ardından Maya Medeniyeti‘nin sonunu getirip tüm neslini yok etmiştir.
Sert Fırtınalar ve Fransız Devrimi

Tarihçiler, Fransız Devrimi‘ni en çok sert fırtınaların etkilemiş olduğunu söyler. Fransız Devrimi sırasında oluşan kötü hava koşulları nedeniyle yiyecek bakımından kendini kısıtlayan Fransa, alınmış olan hasatların da ülkeye yetmeyeceğini biliyordu. Peki bu kötü hava şartlarının sebebi neydi?
Bilim adamları yaklaşık olarak 200 yıl önce İzlanda‘da bulunan ve patlayan Laki Yanardağı‘nın o bölgede bulunan iklimi ve hava şartlarını bir hayli etkileyebileceğini söylemekteler. Bu yanardağın patlaması sadece Fransız‘ları ekleyemekle kalmamış, Muson Yağmurları döngüsünü başlatmış ve Mısır‘da da kıtlığa neden olmuştur.
Long Adası Savaşı ve Derin Sis

Eğer Long Adası Savaşı sırasında bu derin sis çıkmasaydı, Amerika bugün olduğundan çok farklı şekilde ve bambaşka bir tarih ile var olabilirdi. 27 Ağustos 1776 tarihinde George Washington ve Avrupa Ordusu, Britanya Ordusu tarafından üstün galibiyetle yenilmişti. Washington ve ordusu ise Long Adası’nın batısında sıkışıp kalmıştu.
Ama 27 Ağustos tarihinde birden bire oluşan sis yüzünden ne göz gözü görüyordu ne de insanlar hareket edebiliyordu. Washington bu sisin yardımıyla görünmez oldu ve Doğu Nehri’ni geçerek ordusu ile birlikte Manhattan’a geçti. Koloni ordusu Long Adası Savaşı’nda yenilmişti. Fakat sis, karanlık ve soğuk hava koloni ordusunun işine yaramıştı, son bir hamle ile toparlanıp Amerika Bağımsızlık Savaşı‘nı kazandılar.
Büyük Mississippi Seli ve Büyük Göç

Her şey 1926 yılında Missisippi‘de oluşan şiddetli yağmur ile başlamıştı. Yağmur şiddetini hiçbir zaman yitirmedi ve 1927 yılına basıldığında Mississippi Nehri 145 noktadan sınırlarını yardı. 70.000km2’lik bir alana taşan Missisippi Nehri, 7 eyalette 246 can kaybı, 400 milyon dolara yakın maddi hasar vermiştir.
Amerika tarihinin en yıkıcı nehir taşması felaketi olarak adlandırılmış olan Büyük Missisippi Seli, birçok Afro-Amerikan vatandaşı evlerinden etmiştir.
1967 Detroit Halk Ayaklanması ve Sıcak Hava Dalgası

Amerika Cleveland ve Neward‘da başlamış olan halk ayaklanması, 5 günlük şiddetli bir yıkım ile Detroit‘te son bulmuştur. Yaklaşık olarak 43 ölü, 1.189 yaralı, 7300 küsür tutuklu ve 2000’den fazla da harap edilmiş bina vardır. 60 milyon dolarlık bir hasar da bu isyanın belgesiydi. Neredeyse bütün binalar yıkılmış, bütün dükkanlar yağmalanmış, şehirler artık yaşanmaz hale gelmiştir.
1967 ayaklanmaları ise 1960 politik aktiviziminin bir devamı olarak görülmekteydi. Fakat işin arkasında yatan asıl neden ise bu değildi. Şehirdeki termometrelerin sürekli olarak aşırı sıcak havası göstermesi ve insanları sürekli sıcak hava dalgasının çarpmasından dolayı orada yaşayan insanlar kafayı yeme noktasına gelmişti. Çoğu sinir hastası olmuştur. Sadece bazı asil kişilerin havalandırmaya sahip olduğu dönemde, camı açtıkça daha da terleyen halk, sinir harbi geçirip ayaklanma başlatmıştır.
Bana da bu şekilde sıcak hava dalgası vursa ben de isyan ederdim herhalde 😀
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli